Blog

De beste promotie voor een volhoudbare samenleving.

Waarom kiezen voor FSC?

Posted at 12 juni 2011 | By : | Categories : Blog | 0 Comment

Wat is FSC?

Op de site van FSC staat het volgende: “FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer) en is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Basis voor deze standaarden, die per land of regio verder worden uitgewerkt, zijn de 10 FSC-principes voor goed bosbeheer. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd. Onafhankelijke controleurs zien toe op naleving van de regels.”

“Prima verhaal, niks meer aan doen! Mijn huisstijl laat ik voortaan drukken met FCS-keurmerk.”
Uitstekend, maar… Er is altijd een maar. Niet elke drukker kan/mag dat! Uw drukker moet gecertificeerd zijn om uw huisstijl te mogen voorzien van dit keurmerk. Op zich logisch, want anders heeft zo’n keurmerk geen enkele waarde. Dit certificeren wordt gedaan door onafhankelijke certificeerders.

Goed, uw nieuwe huisstijl is klaar voor druk en uw drukker is gecertificeerd om het keurmerk op uw briefpapier of nieuwsbrief mee te drukken. Dan komen we aan bij de papiersoort. Want er is niet één FSC-keurmerk, maar 3 varianten (labels)…
Deze drie verschillende labels zijn: 100%, Mix en Recycled. Het type label dat gebruikt moet worden is afhankelijk van de samenstelling van het papieren product.

100%-label
Gebruikt men voor papier (hout) dat afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen.

Mix-label (of ‘Mixed Sources’)
Gebruikt men voor een product dat bestaat uit een combinatie van materiaal uit FSC-gecertificeerde bossen, FSC Controlled Wood en/of gerecycled materiaal. Binnen dit label zijn vijf varianten.

Recycled-label
Gebruikt men voor een product waarvan minimaal 85% van het hout bestaat uit post-consumer gerecyceld materiaal (en de rest uit pre-consumer gerecycled materiaal).

En dit label kan dan staand, liggend, positief of negatief, in (één specifieke) kleur of zwart-wit worden gebruikt.

“Okee, maar heb ik dan een goed product?”
Ja, in weze wel. Maar FSC zegt niets over de (technische) kwaliteit van hout of papier. Ook stelt het geen eisen aan het productieproces van papier (bijv. gebruik van chemicaliën bij de productie, energieverbruik, gebruik van opwitters etc.) Het is een herkomstlabel, wat dus alleen iets zegt over waar het hout vandaan komt. In dit geval: uit verantwoord beheerde bossen.

Op zich is het natuurlijk van de zotte dat er zo’n keurmerk moet zijn. Het is dan ook hopen dat deze keurmerken snel tot het verleden behoren. Want dat betekent dat AL het papier uit verantwoord beheerde bossen komt…
Tot die tijd; kies FSC voor uw drukwerk.

Deze en meer informatie over FSC vindt u op de site: FSC Nederland

Leave a Comment