Blog

De beste promotie voor een volhoudbare samenleving.

De Bredase Mark

Posted at 2 juli 2012 | By : | Categories : Blog | 4 Comments

Illustratie Bredase Markt van Onno Doedijns.

Eerlijk is eerlijk; de naam is niet door mij verzonnen, maar vind hem nog steeds erg leuk; De Bredase Mark. Waar hebben we het over? Lokaal geld. Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt dat in 2014 de euro verdwijnt (interview met Patrick Vander Weyden) met daarna de val van de EU.

Een toekomst-voorspeller? Always in motion the future is (Master Yoda), toch? Tuurlijk! Hoewel 80% van zijn voorspellingen, naar men zegt, uitkomen, blijft toekomst voorspellen een lastig ding. Maar doorgaan op deze economische weg is ook natuurlijk ook geen optie. Zag vandaag een quote voorbij komen van David Suzuki: “We’re in a giant car heading toward a brick wall and everyone’s arguing over where they’re going to sit”. Daar helpt geen kreukelzone tegen…

Is lokaal geld dan de oplossing? Nee. Maar kan wel helpen! Helpen de social cohesie en de veerkracht van een stad of dorp versterken. En, niet geheel onbelangrijk, de lokale economie versterken. Zo gek als in Wörgl, zal het wel niet worden, maar je weet het nooit niet (‘Het Wonder Van Wörgl’). De Nationale Bank heeft er destijds een stokje voor gestoken… Daar heb je ze weer!

Nou is de uitvoering van lokaal geld minder makkelijk dan het lijkt (zie o.a dit artikel), maar ik zag het nu weer her en der voorbijkomen en moet dan altijd denken aan die ‘Bredase Mark’. Ben er toch eens even voor gaan zitten. Hoe zou dat er dan uit kunnen komen te zien? Ikzelf zou toch kiezen voor een verwijzing naar de gulden. Dat ligt blijkbaar gevoelig en eerlijk is eerlijk, wat zag ons Neerlands geld er prachtig uit!! Dat niveau haal ik niet in een paar verloren uurtjes, maar heb me er toch aan gewaagd. Gewoon nieuwsgierig.


Nu ook met een achterzijde…

Heb voor nu een illustratie gebruikt van Onno Doedijns. Dit om het toch die ouderwetsche ‘vroeger-was-alles-beter’ sfeer mee te geven. Wat denk jij?

Comment

 • Adri Ros

  2 juli 2012 om 22:45

  Ik denk: super, echt prachtig man, kan (bijna) zo al in omloop gebracht worden! Zal dit/je onthouden voor als ze hier met de ‘Deventer Duiten’ aan de slag gaan ;-)

  NB: Eén kleine opmerking als het mag: de tint van de oranje-ige balk past in mijn ogen niet goed bij de rest, die verder al perfect in harmonie is.

  • Ray

   2 juli 2012 om 23:02

   Hey thanks Adri! Zat ik blijkbaar in de ‘flow’!
   Maar het is maar een ‘discussie-ontwerp’, he. To get the ball rolling… ;-)
   Wel heel leuk om te doen, hoor! Geld-ontwerpen, hahaha…

 • Godelieve Engbersen

  2 juli 2012 om 23:30

  Mooi. Zelf heb ik vorige week een lezing georganiseerd. Sjaak Adriaanse is langs gekomen met de lezing. 10 redenen om aan lokaal geld te beginnen. Zo’n mooi ontwerp raakt het hart en versnelt de boel wel hoor ;-)

  • Ray

   2 juli 2012 om 23:49

   Thanks Gootje! Jij was een van de redenen om een keer te proberen om die Bredase Mark te ontwerpen.

Leave a Comment