Blog

De beste promotie voor een volhoudbare samenleving.

Geen Prinsenvlag, maar Koningsvlag!

Posted at 24 april 2013 | By : | Categories : Blog | 0 Comment


Dinsdag 30 april is het zover. Nieuwe koning! En om dat te vieren waren er plannen om 150.000 (!) ballonnen op te laten. Een heeeel slecht idee. Gaat niet door. Terecht! Ik zou zeggen; naar Amsterdam en allemaal een vlag mee! Dat maakt indruk! Nou is daar wel wat mee, vind ik… Die Nederlandse vlag. Ik zie soms hele ‘foute’ vlaggen. Qua kleurgebruik, bedoel ik. Niet zozeer ‘De Prinsenvlag‘.

De Prinsenvlag?
“De Ranje Blanje Bleu (oranje, blank, blauw) is ’s werelds eerste vlag die een evenwijdige driestroken vlag is. De vlag is ontworpen in 1572 toen Willem I van Oranje stadhouder van Holland en Zeeland werd. Het zijn de watergeuzen (de uit de Nederlanden afkomstige strijders die met hun schepen streden tegen de Spaanse bezetting), die de Prinsenvlag voor het eerst voerden. De vlag werd toen omschreven als “vandelen orangien, wit en blauw”. De vlag werd voor het eerst gevoerd tijdens de aanval en inname van Den Briel door de Geuzen.

De vlag wordt rond 1795 inzet in de strijd tussen de orangisten en de patriotten. De patriotten wilden dat de Oranjes (stadhouder Willem V) zouden vertrekken, en eisen een rood, wit, blauwe vlag. In 1795 worden de Fransen de nieuwe bezetters van de Nederlanden. Dan wordt ook de kleur oranje definitief verandert in rood, besloten door Lodewijk Napoleon (broertje van keizer Bonaparte Napoleon).

In 1813 wordt Nederland een monarchie en de eerste Nederlandse koning, Willem I, kiest ook voor de rood, wit, blauwe vlag. Hij voegt echter een oranje wimpel toe. In 1937 wordt het donkerblauw vervangen door kobaltblauw.” (Hele leuke bron!)

Donkerblauw versus kobaltblauw
Ja, en dat is een denkfout. Kobaltblauw? Beetje lullige kleur blauw. Maar het blauw van goedkope vlaggen is zowaar nog erger. Smurfen-blauw, zeg maar.
Nee, dan de vlaggen van weleer. Oudhollandsche vlaggen ende vaandels! Nassau-blauw! Kijk, dat straalt allure uit.

1000 tinten rood-wit-blauw
Maar de kleuren staan toch vast? Meh… Soort van.
Wiki zegt het volgende: “In de vlaginstructie van het Ministerie van Algemene Zaken worden de kleuren benoemd als helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. In normblad 3055 zijn deze kleuren vastgesteld in Éclairage-coördinaten. Deze kleuren zijn niet direct in Pantone-codering om te zetten, zodat voor de laatste uiteenlopende waarden gebruikt worden”.

Er zijn HEX-coderingen die worden gebruikt, maar daar lijkt rood, pardon Vermiljoen, eerder bruin. En dat kobaltblauw… Ik vind het niks. Hieronder wat vlaggen op een rijtje!

Ik ga voor de laatste. Met een oranje Willem wimpel…

Leave a Comment